GÜZEL ÜLKEM


HABERLER

06.03.2009 07:29

 

Türkiye coğrafyasında ömrün en uzun olduğu yer: ALADAĞ

 

Adana'nın Torosların eteğinde kurulu şirin ilçesi Aladağ'da ölümlerin büyük bölümünün 75 yaş ve üstü gerçekleşmesi dikkati çekiyor.

Aladağ'da genellikle ölümlerin 90-100 yaş aralığında olması, kişilerin uzun ömür ve sağlıklı oluşları, Adana kent merkezinden bu ilçenin yaylalarına yerleşen kişi sayısının artmasına yol açıyor.

İlçe Belediye Başkanı Yusuf Yıldız, Torosların eteğinde bin 50 rakım üzerine kurulu Aladağ'ın insana rahatlık ve huzur veren bir havaya sahip olduğunu ifade etti.

İlçelerinin İç Anadolu ve Çukurova'nın iklim özelliklerinin çakıştığı noktada oluşu, bu iki havanın yoğrulmasını ''uzun yaşamın sırrı'' olarak niteleyen Yıldız, şunları söyledi:

''Uzmanlar insan yaşamı için en ideal rakımın bin olduğunu bildiriyor. İlçemizde bunun yanında zengin hava sirkülasyonu olmaması, buna karşın poyraz olmaması gibi farklı özellik bulunuyor. Ayrıca çevresi yüzde 87 oranında ormanlar, özellikle de POS çamları ile çevrili. Sanayi ve çevre kirliliği ise sıfır düzeyinde. Çok sayıda ilçe sakini ilerleyen yaşına rağmen doktor yüzü dahi görmemiş durumda.''

—————

Geri